Slechte adem

Wat kunt u doen tegen een slechte adem?

Eén op de zeven mensen heeft last van een slechte adem, oftewel halitosis, foetor ex ore of malodeur; fraaie woorden voor een vervelende kwaal. Die nare geur gaat niet vanzelf voorbij, maar is in de meeste gevallen wel te verhelpen. De belangrijkste boosdoener is de aanwezigheid van bacteriën en voedselresten op het achterste gedeelte van uw tong, tongbeslag genoemd. Die bacteriën produceren zwavel en dat ruikt onaangenaam. Op een ruwe tong blijven voedselresten makkelijker achter dan op op een gladde tong. Daarom heeft iemand met een ruwe tong meer kans op tongbeslag en dus op een slechte adem.

Tongreiniger

Tweemaal per dag uw tong reinigen met een tongreiniger is vaak een goede oplossing. Hiermee schraapt u de bacteriën van uw tong af. Soms moet u naast het tongreinigen de bacteriën die een slechte adem veroorzaken doden met gorgelmiddelen en/of een mondspray (Halita of CB12). Tongreinigers en sprays zijn zonder recept bij een apotheek of drogist verkrijgbaar. Overleg met uw tandarts of mondhygiënist hoe vaak u de tongreiniger of de andere middelen kunt gebruiken.

Goed schoonhouden van uw mond

Daarnaast blijft goed schoonhouden van uw mond natuurlijk belangrijk. Poets uw tanden daarom tweemaal per dag minimaal twee minuten met fluoridetandpasta. Reinig minimaal eenmaal per dag de ruimten tussen uw tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flosdraad en poets daarna goed uw tanden.

Andere oorzaak

Soms kan halitose ook worden veroorzaakt door medische klachten buiten de mondholte. Denk bijvoorbeeld aan aandoeningen van het spijsverteringskanaal, suikerziekte of problemen met de luchtwegen. Bepaal in overleg met uw tandarts of mondhygiënist of u met klachten van een slechte adem beter naar de huisarts kunt gaan voor een eventuele doorverwijzing.