Tandimplantaat

Als u één of meerdere tanden mist, worden deze vaak vervangen door een kroon, brug of klikprothese. Om deze te kunnen bevestigen, is een implantaat nodig.

Wat is een tandimplantaat?

Tandimplantaat

Een implantaat is een soort schroef die wij onder plaatselijke verdoving in uw kaakbot aanbrengen. Zo vervangt het implantaat uw ontbrekende tandwortel en biedt houvast voor uw kroon, brug of klikprothese. Een implantaat is gemaakt van een lichaamsvriendelijk materiaal zoals titanium. Over het algemeen zijn kronen en bruggen op implantaten niet van uw eigen tanden te onderscheiden. Het resultaat: sterke, natuurlijk uitziende tanden, waarmee u met gemak alles kunt eten, praten en volmondig kunt lachen!

Tandimplantaat laten plaatsen

De voorbereiding
Tijdens uw eerste consult bij implantoloog B. Hoefnagels wordt de situatie van uw gebit in kaart gebracht. De implantoloog bekijkt wat de beste oplossing is voor uw probleem en wat er voor nodig is om die oplossing te realiseren. U ontvangt daarna een behandelplan met een bijbehorende kostenspecificatie. Tijdens een volgende afspraak krijgt u nadere informatie over uw operatie en krijgt u recepten mee voor medicijnen. Vaak gaat het om een pijnstiller, een spoelmiddel en soms een antibioticum. Als gebleken is dat u te weinig kaakbot heeft om een implantaat in te plaatsten, dan zal er een botherstellende operatie uitgevoerd worden, eventueel al in combinatie met het plaatsen van het implantaat. Vervangen wij uw voortand door een implantaat, dan zullen wij er zoveel mogelijk naar streven om na het verwijderen van de tand direct het implantaat en de noodkroon te plaatsen.

De behandeling
Het plaatsen van een implantaat gebeurt onder plaatselijke verdoving. Hierdoor zult u weinig van de behandeling merken. Heeft u voldoende kaakbot, dan wordt het implantaat direct in het bot geschroefd waarna de wond wordt gehecht. Als er bij u iets te weinig kaakbot aanwezig is, dan zal de behandeling gecombineerd worden met een botherstellende operatie. Een behandeling voor één implantaat duurt ongeveer een uur. Krijgt u meerdere implantaten en moet de implantoloog botherstellende technieken toepassen, dan kan de behandeling tot meer dan twee uur duren. Na twee weken komt u terug voor controle en worden de hechtingen verwijderd.

Plaatsen van de kroon of brug
Afhankelijk van hoe uw bot zich herstelt na het plaatsen van de implantaten, krijgt u na twee tot negen maanden uw definitieve kroon of brug. Als er meerdere tanden moeten worden vervangen, dan doen we dit vaak tijdens meerdere consulten. Na het plaatsen van de kroon of brug heeft uw tand zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Deze ‘nieuwe’ tand is niet van uw andere tanden te onderscheiden!

Nazorg
Als de hele behandeling afgerond is, maken we controlefoto’s van uw gebit. Uw eigen tandarts neemt vervolgens de reguliere zorg voor uw mond weer over. Voor de implantaten blijft u onder controle bij onze implantoloog. U ontvangt hiervoor periodiek een oproep.

Meer weten over implantaten?

Uitgebreide informatie vindt u in de online brochure implantaten klikprothese en in de online brochure implantaten kroon of brug. Of maak een afspraak met B. Hoefnagels, tandarts en gespecialiseerd implantoloog binnen Cleyburch.