Tandvleesproblemen

Over tandvlees

In een gezonde mond is tandvlees roze van kleur en sluit goed aan op de gebitselementen. Het tandvlees, gingiva, is niet geïrriteerd, geeft geen pijnklachten bij het kauwen van voedsel en bloedt niet bij het poetsen van de tanden. Het tandvlees is de bekleding van uw kaak en de natuurlijke omlijsting van uw tanden en kiezen. Gezond tandvlees voorkomt dat er voedselresten tussen de tanden, kiezen en de kaak kunnen raken. Het tandvlees beschermt bovendien het gebit en de kaak tegen bacteriën en het risico op ontstekingen. Tandvlees dekt de gebitswortels af, waardoor u 'gevoelige tandhalzen' voorkomt. En natuurlijk is gezond tandvlees gewoon mooi om te zien. Dus tandvlees beschermt, verstevigt en verfraait en is zeer belangrijk voor een gezonde mond. 

Problemen met het tandvlees

Bijna iedereen heeft wel een keer te maken met tandvleesproblemen; meer dan 50% van de Nederlanders geeft aan weleens last van het tandvlees te hebben. De mate waarin is uiteraard verschillend. Wat zijn veel voorkomende klachten?

  • Beschadigd tandvlees. Dit kan heel lokaal ontstaan en pijnklachten veroorzaken. Soms wordt een kleine beschadiging veroorzaakt door te ruw poetsen, hard voedsel of een te harde tandenborstel.Het is belangrijk te zorgen dat de beschadiging geen ontsteking veroorzaakt. 
  • Bloedend tandvlees. De meeste mensen signaleren dit probleem bij het poetsen van de tanden.
  • Terugtrekkend tandvlees. Als het tandvlees niet gezond is, kan het zich terugtrekken waardoor de tandhalzen bloot komen te liggen. Dit veroorzaakt gevoelige tanden en kiezen.
  • Ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees kan grote problemen veroorzaken en uiteindelijk zelfs leiden tot loszittende tanden of kiezen.

Tandvleesproblemen voorkomen

U kunt zelf veel doen om uw tandvlees gezond te houden. Goede mondhygiëne vormt de basis en maakt de kans op problemen aanzienlijk kleiner. Dus verzorg uw gebit en tandvlees dagelijks, reinig ook de tussenruimte tussen de gebitselementen dagelijks, voorkom schade aan uw tandvlees en gebruik de juiste middelen voor gebitsreiniging en onderhoud. 

Wat te doen bij tandvleesproblemen?

Neem problemen aan het tandvlees altijd serieus en onderneem actie. U hoort geen last te hebben van uw tandvlees, het is een signaal dat er iets niet in orde is. Als de klachten niet al te ernstig zijn kunt u eerst zelf met goede reiniging en ondersteunende producten kijken of u de problemen kunt verhelpen. Heeft u twijfels of zijn het ernstige klachten? Neem dan contact op met onze praktijk voor een afspraak met de mondhygiënist.