Tandplak

Plak of plaque, wat is dat?

Tandplak is een vrijwel onzichtbaar kleverig laagje wat zich aan ons gebit hecht. Tandplaque wordt veroorzaakt door eten, drinken, speeksel en (melkzuur) bacteriën. Het ontstaan ervan is niet te voorkomen. Tandplak op het gebit is moeilijk te zien, omdat het dezelfde geelwitte kleur heeft als uw tanden en kiezen. Krab vlak voor het tandenpoetsen maar eens met een nagel over uw tand of kies; wat u ziet is tandplak. Plaque zit in de gehele mondholte, dus op de gebitselementen en ertussen. 

Waarom tandplak verwijderen?

Tandplak is op zichzelf een onschuldig verschijnsel, maar moet wel regelmatig worden verwijderd om problemen te voorkomen. Met de juiste mondhygiëne verwijdert u plaque en voorkomt u dat plak de veroorzaker wordt van klachten in de mondholte.

  • Tandplak leidt tot cariës (tandbederf)
  • Tandplak veroorzaakt tandvleesproblemen
  • Tandplak verhardt en vormt tandsteen
  • Tandplak kan een slechte adem veroorzaken

Hoe verwijdert u tandplak?

Tandenpoetsen. De meest bekende en gebruikelijke aanpak is natuurlijk het tandenpoetsen. Tweemaal per dag met een goede (elektrische) tandenborstel en fluoridetandpasta het gebit reinigen; dat is de basis. Bedenk wel dat plak ook op de achterste elementen van het gebit hecht, dus ook in de lastiger te bereiken hoeken is het belangrijk goed te borstelen (niet te hard). En dat geldt ook voor de overgang van het gebit naar het tandvlees; een beruchte plek voor tandplak.

Tandenstokers, ragers of flosdraad. Zoals gezegd zit tandplak ook tussen de tanden en kiezen, op plekken waar u met een tandenborstel niet of nauwelijks bij kunt komen. Daarom is het belangrijk om dagelijks de ruimtes tussen de gebitselementen schoon te maken. Met ragen, flossen of tandenstokers? Die keuze heeft vooral te maken met de ruimte tussen de gebitselementen. Is er weinig ruimte, kies dan voor flosdraad.

Plakverklikkers

Vanwege de kleur is plak op ons gebit niet goed zichtbaar. Het is raadzaam om regelmatig te controleren of u goed heeft gepoetst en gereinigd en of alle plaque is verwijderd. Dat doet u met plakverklikkers die te koop zijn bij apotheek of drogist. Ze zijn verkrijgbaar in tabletvorm of vloeibaar. Door te kauwen of spoelen verraadt de kleurstof waar er tandplak op het gebit is achtergebleven en waar u dus extra goed moet reinigen.