Spoed

Bloedend tandvlees

Wat is de functie van tandvlees?

Als er geen mondproblemen zijn is tandvlees roze van kleur, of iets lichter of donkerder afhankelijk van uw huidskleur. Tandvlees, oftewel gingiva, is als het ware de bekleding van de kaak en vormt de natuurlijke omlijsting van tanden en kiezen. Een goede aansluiting met de gebitselementen zorgt ervoor dat er geen voedselresten tussen de tanden, kiezen en de kaak kunnen raken. Dus tandvlees beschermt tegen bacteriën en het risico op ontstekingen. Tandvlees zorgt ook voor afdekking van de wortels van het gebit en voorkomt zo ‘gevoelige’ tanden en kiezen. En tot slot is gezond tandvlees esthetisch mooi om te zien. Kort gezegd; het is beschermend, verstevigend en verfraaiend. 

Oorzaak bloedend tandvlees

Veel mensen hebben weleens last van bloedend tandvlees. Vaak merken ze dat op tijdens het tandenpoetsen. De bloeding is een signaal dat er -tijdelijk- iets niet in orde is. Het is belangrijk om het signaal niet te negeren, ook al zijn er verder geen klachten.

 1. Te hard of verkeerd poetsen kan wondjes aan het tandvlees veroorzaken
 2. Het kauwen van (te) hard of scherp voedsel kan het tandvlees beschadigen
 3. Het verkeerd gebruik van tandenstokers kan wondjes veroorzaken
 4. Bepaalde medicijnen (m.n. bloedverdunners), medische behandelingen, ziektes of hormonale veranderingen vergroten de kans op bloedend tandvlees
 5. Ontstoken tandvlees is de meest voorkomende oorzaak van bloedend tandvlees

Tips en behandeling

Te ruwe behandeling van het tandvlees en onvoldoende reiniging kan irritatie en uiteindelijk ontsteking opleveren. Zo kunt u bloedend tandvlees voorkomen:

 • Zorg voor goede mondhygiëne.
 • Poets zacht maar grondig, minimaal 2 keer per dag 2 minuten
 • Gebruik een zachte tandenborstel en goede fluoridetandpasta
 • Poets niet alleen de tanden en kiezen, maar neem ook het tandvlees mee.
 • Gebruik dagelijks tandenstokers, ragers of flosdraad om ruimtes tussen de tanden en kiezen te reinigen.
 • Laat uw gebit ieder half jaar controleren door te tandarts, daarmee kunt u veel problemen voorkomen. 

U hoeft met klachten van bloedend tandvlees niet direct naar de tandarts. Kijk eerst of het goed reinigen en schoonhouden van de mond en het tandvlees verbetering oplevert. Blijft het tandvlees bloeden, is het pijnlijk, gezwollen of teruggetrokken en is de kleur niet gezond? Overleg met de tandarts/mondhygiënist over verdere behandeling.